Valter Fredriksson berättar...

...om kötthandlare

Valter Fredriksson (1917-2005). Född och uppvuxen på Nämdö. Arrendator på Östanvik 1949-1956.

Före andra världskriget fanns det folk ute på landet som jobbade som kötthandlare. De köpte upp en ko eller en kalv av en bonde och slaktade. Och sedan sålde dom till ikringboende och sommargäster. Vi hade en härute som bodde i Björkvik på Ingarö. Emil Andersson hette han. Di kalla honom "Björkvikarn".

Det hände att han kom i roddbåt över Nämdöfjärden och sålde till sommargästerna här. Han hade en låda med kött i båten och en stor bräda som han kunde hugga på. Han hade väl en halv ko eller en kalv med sig. Och kärringarna kom ner till båten för att köpa kött. Han bruka fråga hur mycket dom skulle ha av ett stycke, som han hade lagt upp:

"Skall vi ta åv ´et åt Sandhams-hållet till eller åt Dalarö-hållet?".

Han hade kanske slaktat en kalv. Och var det sommartid så fick det ju inte hänga, utan skulle säljas medesamma. Inte samma dag som han slaktat förståss. Utan det fick ju läggas undan i någon källare över natten så att inte flugorna kom åt ´et. Det fanns ju inga kylskåp och kylrum på den tiden. Men man hade isdösar på gårdarna. Då tog man och grävde upp en bit is och lade den mot köttet för att hålla kallt. Och sen såldes det dagen därpå. Men den hanteringen skulle väl inte godkännas idag.

Man tillkallade ju inte veterinärer då vid slakt eller om det var djur som man upptäckte att det var fel på.
-Det här har ju du pratat med bror min -Sixten om...

-... Men det var en oxe vi hade som var klen och inte utvecklades som den skulle. Och den var Sixten ute och körde med.

- Å den stöp ikull!!!

Då var det en kötthandlare från Sandhamn som var här och som slaktade den.

Jag var med. Och det såg ju inget konstigt ut förrän dom öppnade djuret. Då var det fullt med svulster i den. Den var tuberkulossmittad! Köttet gick ju inte att använda!

-Men så var det inte mer med det.
Livet går ju vidare. - Fast sånt där pratade man ju inte om...

Lars-Åke Larsson skrev.Copyright © 2013, Cybis Elektronik & Data AB. www.cybis.se