Om Nämdö

Ön Nämdö ligger i Stockholms skärgård ungefär 40 km öster om centrala Stockholm.
Nämdö är en av de mindre av de stora öarna i Stockholms skärgård. Ön är knappt 7 km lång och 3 km bred. Nämdö har varit och är fortfarande en jordbruksö. De gula områdena på kartan var jordbruks- eller trädgårdsmark under 1930-talet. Fram till 1950-talet hade Nämdö fyra gårdar och en handelsträdgård. På alla ställena fanns det kor. De flesta åkrarna är fortfarande öppna. Delar av norra Nämdö ägs idag av Skärgårdsstiftelsen. Där finns gården Östanvik med kor, får och höns. Fåren och korna betar sommartid både på Nämdö och på kobbarna utanför Nämdö.
LL997137
Till Nämdö kan man ta sig med Waxholmsbåt antingen från Saltsjöbaden eller från Stavsnäs. Från Stavsnäs går det också taxibåtar i mer eller mindre reguljär trafik när det inte ligger is.
Ön är fri från bilar men det finns ett antal "fyrhjuliga motorcyklar".
PL853103
Från jultid och fram till påsk går det båt enbart över Stavsnäs.
Det bor cirka 50 personer året runt på Nämdö och lika många på öarna runt ikring. I Sand finns en skola men barn som kommit upp på gymnasienivå måste åka in till stan och bo där i veckorna.
Nu - år 2008 - är skolan stängd därför att det just nu finns för få barn på öarna.
LL997619
Strömma Kanalbolaget har i flera år kört "1000 öars kryssning" från midsommar fram till mitten av augusti. Den turen görs med Waxholm III som avgår på förmiddagen från Stockholm och gör sin tur via Stäket och sedan till Kymmendö, Bullerö, Sandhamn, Vaxholm och tillbaks till Stockholm på kvällen. När det är alltför blåsigt angör man Nämdö i stället för Bullerö.
LL997633
LL997708
Besöket med Waxholm III på Nämdö varar ungefär 40 minuter. Då kan man välja att antingen titta på Nämdö kyrka eller ...
LL997630
... att besöka "Skärgårdsmuseet"s filial i gamla skolan på Nämdö. Här brukar det finnas en liten utställning samt försäljning av slöjdalster från Nämdö och kringliggande öar. Du kan också köpa dig en kopp kaffe eller en glass.
LL998129
För några år sedan, under högsommaren, var det torgmarknad vid Sand på onsdagar och lördagar. Då kunde man köpa nyupptagen potatis, grönsaker, bär och blommor.
LL998131
LL998136
Även fisk kunde köpas vid Sand. Bäst var väl att beställa i förväg om man ville vara på den säkra sidan.
LL997734
Här är Olle Fernlöf från Gillinge i färd med att sälja fisk som han själv fångat.
LL998130
Grönsaker odlas inte bara på Östanvik utan också på Västerängen. Här ser vi Wilma Latos från Västerängen sälja rödbetor. Wilma brukar också sälja underbart goda råglimpor och liknande bröd. På Västerängen tillhandahåller man även övernattningsrum inklusive frukost. (Övernattningsrum på Västerängen)
LL99A106
I Solvik strax norr om Sand finns livsmedelsbutik där man inte bara hittar livsmedel utan mycket annat som finns hos en lanthandlare, t ex spik, bergdubbar, vissa apoteksvaror. Numera kan man också beställa öl, vin och sprit från Systembolaget. Fast det brukar ta ett par dar innan det kommer fram. Butiken är öppen året runt - dock med varierat öppethållande beroende på årstid.
Sommartid finns det även en krog intill butiken.
För mer information klicka här eller
namdor
Som jag redan har berättat är Nämdö en jordbruksö. Men åkerlapparna är spridda över ön. De kan synas små, men de har fött sina bönder i långa tider.

På kartan finns ett område markerat med rött. Om man står i sydkanten av det området och tittar åt nordost ...
LL98A138
... så ser det ut så här. Den här marken har odlats åtminstone sedan 1638 - från den tiden har vi en karta...
LL997305
På gården Östanvik driver Albert Matsson och Camilla Strandman jordbruk. Men om dem berättar jag mer i de andra fotogallerierna!
Se även www.namdo.nu


Copyright © 2008, Cybis Elektronik & Data AB. Email: