Om Bengtssons handelsbod på Nämdö

När jag var liten - runt 1948/49 - fanns det bara en affär på Nämdö - Bengtssons affär. Det var Handelsboden eller snarare "handlsboon". Jag gissar att den här bilden är från början av 50-talet, därför att det är en modern bensinpump. Före elektrifieringen nov. 1947 och även en tid därefter hade man en handdriven pump med en genomskinlig glasbehållare upptill. Den minns jag.

Under semestertid i juli var det trångt i butiken om det var vackert väder - man fick sitta utanför och vänta på sin tur. Då hände det att vi tog vår nummerlapp och åkte hem med motorbåten och åt lunch. Sen var det lagom att komma tillbaks efter lunchen och kanske ändå få vänta. Inne i butiken fanns en lång disk med falukorv och på ena väggen hängde stora rullar med rep i olika tjocklek. Det luktade litet speciellt i "handlsboon". På ett liknande sätt som det luktade speciellt i tant Augustas mjölkrum på Västanvik.

Så mycket färskvaror fanns väl inte. Så rimmat fläsk och falukorv var viktiga förnödenheter! Kanske det var därför som det så ofta serverades gädda och abborre hemmavid?

Då - de första åren som jag minns härifrån - så minns jag också August Bengtsson i affären. August Bengtsson och hans fru Amelie från Ekholmen hade startat butiken.
Här ett tidigt dokument från verksamheten: En fraktsedel från ångfartyget Nämdö daterad 31 Juli 1903.
På den tiden gick det inga båtar på Nämdö under vinterhalvåret. Så handelsman fick se till att planera och köpa in varor i tid...
Alla varor kom inte med den stora ångbåten. Vissa bryggerier hade egna båtar för distribution av "dricka". Försäljningen av "dricka" från båtar som Gambrinus skedde även till privatpersoner - kanske ett resultat av att August Bengtsson inte ville sälja "pilsner" i sin butik eftersom han var "Blåbandist", dvs tillhörde nykterhetsrörelsen.

I senare tider kom "Läskaren" och "Svalkaren" (beställda 1946 av Stockholms Bryggeri), (fotografi här). Moderna fartyg med transportband nerifrån lastrummet så ölen kom frammatandes i jämn takt...

Så småningom tog en av Augusts och Amelie's söner - Folke - över handelsbon.
Folke gifte sig med Bojan (Ingeborg) från Dalarna. Bojan kom ut till Nämdö som barnflicka hos en sommargästfamilj på Västanvik. Här ett foto från 1952.
Här har vi kommit fram till 1964. Lars Wärnsund, som var fotointresserad och senare blev fotograf, sommarjobbade hos Folke och tog bilder.

Nu är det nya tider: Folke har byggt till och byggt om butiken till snabbköp! Nu fick kunderna något att göra och slapp i stort sett att vänta. Bra för alla, tyckte Folke!

Godsbåten kommer - Ångslupsbolagets "Bore" med kapten Elving som befälhavare.

Dagligt gods lossades vid Sands brygga och hämtades med kärra därifrån - eller om det var mycket gods så togs det sjövägen med den gamla skötbåten "Finn" hit till "Hamnen" i Grönvik. Men en gång i veckan kom en godstur, som lossades här vid bryggan nedanför butiken. Allt lossades för hand och kärrades upp till butiken med skottkärra. Foto: Lars Wärnsund omkr 1964.


Foto: Lars Wärnsund omkr 1964.

Foto: Lars Wärnsund omkr 1964.
Småbåtarna låg ofta i dubbla rader i stranden. Sommargästernas båtar brukade vara fernissade. Öbornas var tjärade - de användes ju även när det inte var sommar. Foto: Lars Wärnsund omkr 1964.
Observera telefonkiosken i mitten av bilden. På den tiden var telefonkiosk en förutsättning för att en semestrande seglare skulle kunna hålla kontakt med anhöriga på fastlandet.
Foto: Lars Wärnsund omkr 1964.
Öl och läskeblask såldes i källaren med ingång mot sjön. Några äldre bofasta farbröder brukade sätta sig och dricka en pilsner inne i källaren eller i båthuset. Biträden som jobbade med bensin- och ölförsäljning blev särskilt tillsagda av Folke vilka farbröder som fick lov att göra så. Nere på hörnan av handelsboden återfylldes gasoltuber. Det var nog en hantering, som var varken ofarlig eller hälsosam. Foto: Lars Wärnsund omkr 1964.
Folke Bengtsson, omkr 1968.
Foto: Annika Wennerberg.
- En burk vit väggfärg sa du?
- Men då skall du nog ta den här. Den skulle kunna hitta på att vara väldigt bra, sir du.
Bojan står i köttdisken 1967. Den rökta Dalarö-korven var populär. Foto: Barbro Bengtsson.
Gudrun Lindh i kött- och charkdisken sommaren 1967. Folke brukade annonsera i någon norrländsk tidning om sommarjobb i Stockholms skärgård. En del flickor kom tillbaks år efter år. Och en och annan blev fast på ön.
Foto: Barbro Bengtsson
Gittan Lundkvist från Timrå utanför Sundsvall återkom sommar efter sommar.
Foto: Annika Wennerberg omkr 1968.
Kaffe med tårta i gröngräset bakom affären troligen en lördag efter stängningsdags. Kanske t.o.m. en liten födelsedagsfest!?
Foto: Lars Wärnsund omkr 1964.
Hamnen i vinterskrud. Foto: Carl Ivar Dahlgren

Nämdö Diversehandel lades ner efter det sista verksamhetsåret 1972.

Folke berättade...

Vi hade en "provryttare" (handelsresande med varuprover) som dök upp här ute någon gång om året. Han kallades allmänt för "Masen" för han kom uppifrån Dalarna och lät så.

En gång en kväll på hösten med tät dimma ringde telefonen och det vara "Masen" i luren. Han var alldeles förtvivlad för han hade tappat bort sig i skärgården och visste inte var han var. Nu hade han kört iland i en strand där han sett en upplyst telefonhytt som han ringde från.

"Du får förklara hur där sir ut! Jag kanske kan komma på var du är" sade Folke. Och som "Masen" berättade, så titta Folke ut genom fönstret ner till telefonkiosken utanför butiken och utbrast triumferande "Jag sir BENEN på dig, Masen!"
Tablå!

Några årtal: August Bengtsson 1875-1953, hans hustru Amelie 1879-1950.
Ingeborg/Bojan Bengtsson 1920-1980, Folke Bengtsson 1909-1982.

Mer att läsa: Camilla Strandman: "Bengtssons affär" i "Nämdö Nu" nummer 8, Juni 2006.



Copyright © 2021, Cybis Elektronik & Data AB. www.cybis.se